Mejerivaror

I bloggen kommer jag dela med mig av olika saker jag lär mig som har med mat att göra. Idag tänkte jag lära er en sak om mejerivarors hållbarhet, som min kökslärare talade om för mig.

På mejerivaror står det hur länge de håller, men stämmer det verkligen?
- Nej, det gör det inte riktigt. Förutsatt att varorna är oöppnade och står kylda så håller mjölk 4 dagar längre än det står på paketen, grädde 12 dagar och yoghurt i 18-20 dagar.

OBS!
Vissa produkter kan självklart vara dåliga ändå, så titta och lukta för säkerhetsskull innan ni använder dem!


Enkel salsa

Nu tänkte jag dela med mig av ett recept på en alldeles underbar salsa, som är väldigt enkel och passar till det mesta. Jag brukar oftast servera den till enchiladas.


Till fyra personer behöver du:
1 gul lök
1 grön paprika
1/2 tsk spiskummin
2 tsk mexikansk kryddblandning
1 tsk salt
400 gr krossade tomater
1 tsk cayennepeppar



Såhär gör du:
Skala löken. Skölj och kärna ur paprikan. Grovhacka sedan löken och paprikan, och fräs dem i olivolja. Strö sedan över kryddorna och salta. Häll på de krossade tomaterna och låt koka långsamt på låg värme. Smaka av med olika kryddor. Mixa i en matberedare om du vill ha såsen slät. Servera varm eller kall.


TIPS!
Istället för mexikansk kryddblandning brukar jag ha i lite chilikrydda.



 

Lycka till!

Spicy chicken rolls

Eftersom att den här bloggen måste bli lite mera uppdaterad så ska jag skriva ett väldigt enkelt och framförallt gott recept som ni kan ta del av med glädje!

TORTILLA MED GRILLAD KYCKLING

Ingredienser:
Grillad kyckling
Creme fraice
sweet chili sås
västerbottenost
tortillabröd

När du ska laga denna måltid behöver du inte veta exakt hur mycket du ska ha i du gör så mycket du behöver helt enkelt. Och smakar av efter hand.

Du gör såhär:
Ta isär den grillade kycklingen och lägg allt kött i en skål. Du blandar sedan kycklingen med creme fraice och sweet chili såsen. Därefter lägger du i blandningen i tortilla bröden, rullar ihop den och strör över osten. ställs in i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Den här rätten är väldigt enkel och god och du kan äta den till en fräsch sallad !


(amatör bild men jag hoppas att den duger ändå)

Lycka till!

Frasvåfflor

Hej på er!

Eftersom att det idag är våffeldagen här i Sverige så tänkte jag ge er ett jättebra recept på frasvåfflor, som jag fullkomligt älskar!

Till 8 st våfflor behöver du:
2 1/2 dl iskallt vatten
3 1/4 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
4 dl vispgrädde
Smält matfett

Såhär gör du:
Vispa mjöl, vatten och salt till en slät smet. Blanda därefter i hårt vispad gräde under omrörning. Pensla våffeljärnet med smält matfett och häll i ungefär 1 dl smet, och grädda därefter våfflorna. Servera direkt när de är klara.

TIPS!
Servera gärna våfflorna med sylt och grädde eller glass, eller med vanlig ljus sirap.

Lycka till!

Penne pollo

Hej på er!

Nu ska jag dela med mig av ett recept som är supergott och enkelt. Jag lagade detta i restaurangen häromdagen och det uppskattades verkligen kan jag meddela. Jag älskade det i alla fall!

För fyra portioner behöver du:
1 gul lök
1 klyfta vitlök
2 kycklingfiléer
50 gr rökt skinka
100 gr färska champinjoner
1 tomat
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
Parmesanost
Pasta för fyra portioner

Såhär gör du:
Du börjar med att rensa svampen och skära den i skivor. Därefter skivar du löken och finhackar vitlöken (går lika bra att pressa). Sedan skär du tomat, skinka och kyckling i mindre bitar.

Efter det så steker du kycklingen i olivolja tills den blir vit rakt igenom. Fräs sedan lök och vitlök i olivolja i en kastrull. När löken blivit mjuk häller du i skinka, kyckling och champinjoner. Stek detta i ca tre minuter, och häll därefter i grädde, tomat och tomatpuré. Sänk värmen och låt detta stå och småkoka i fem minuter. Krydda med salt och peppar (eller valfria kryddor).
Koka pasta enligt anvisning på paketet, häll av vattnet och blanda sedan detta med såsen. Precis innan servering river du på lite parmesanost.



TIPS!
Självklart kan du byta kycklingen mot kött istället.
Om du tycker att såsen blir för "matig" kan du bara hälla på mer grädde och tomatpuré, och självklart kan du tillägga vilka grönsaker och kryddor du vill!


Lycka till!

TIPS!

Om ni bor/jobbar i Täby så vill jag bara tipsa er om vår lilla lunchrestaurang som vi driver genom skolan. Den ligger på Täby Park Hotell och alla är välkomna att äta där! Man kan komma mellan 11.30-12.30 på tidagar (när vi tvåor eller treorna driver den) eller samma tid på fredagar (när ettorna driver den). En meny med förrätt, varmrätt (man kan välja mellan kött, fisk eller vegetariskt) och dessert kostar enbart 75:-. Har ni chans att komma förbi så rekommenderar jag det verkligen!

Skulle ni vilja komma och äta, eller om ni vill veta mer så kan ni ringa till vår elevrestaurang på nummer 08-506 483 69.

Ha en fortsatt trevlig kväll!



/ Jessica

Kladdkaka

Hej på er!

Nu tänkte jag dela med mig av mitt recept på kladdkaka, och det blir faktiskt väldigt gott! Det är även väldigt enkelt. Jag kan inte säga att det är så värst nyttigt, men ibland får man väl bryta lite mot reglerna.
Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
100 gr margarin

Du gör såhär:
Du börjar med att sätta ugnen på ca 150 grader. Sedan vispar du ihop äggen och sockret tills det blir poröst (fluffigt). Därefter blandar du i mjöl, kakao och vaniljsocker och blandar ordentligt. Till sist smälter du margarinet och blandar ner det i smeten. Häll sedan i detta i en pajform (andra formar går också bra såklart).
För att förhindra att kakan fastnar i botten brukar jag smöra botten och hälla på lite ströbröd.
Sedan gräddar du kakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Tiden varierar lite, det beror på hur kladdig du vill att kakan ska vara. Jag brukar ta ut den efter 15 minuter, för då blir den alldeles perfekt.

TIPS!
Det som är kul med att göra kladdkaka är att man kan experimentera rätt mycket. Ibland brukar jag tillsätta ungefär 100 gr smält choklad (helst mörk) och ca 3 msk sirap. Kakan får då en helt annan smak och blir ännu kladdigare.
Lycka till!


/ Jessica

Välkomna till food passion!

Hej och välkomna till vår nya blogg food passion!

Vi är tre tjejer som går andra året på hotell- och restaurangprogrammet på Åva gymnasium i Täby. Vi som kommer att skriva i den här bloggen heter Louise Johnsson, Gabriella Nordstrand och Jessica Lundholm.

Denna blogg har vi startat som vårt projektarbete som vi ska redovisa i trean. Bloggen kommer att handla om mat, såklart, men även om andra saker som har med vår branch att göra, bland annat servering, servettvikningar, bordsuppdukningar, recept, råvaror och lite allt möjligt.

Vi hoppas att den här bloggen så småningom kommer att vara så populär att även olika företag vill hjälpa oss genom att marknadsföra här.

Vi hoppas att ni kommer att gilla det vi skriver, och att ni fortsätter läsa! Ha en bra dag!

RSS 2.0