Lantpaté

Det här receptet använde jag idag i skolan när jag gjorde lantpaté. Tyvärr kunde jag inte smaka den, men jag tror nog att den blev god. Pröva er fram med kryddorna, så blir det säkert jättebra!

Till en paté:
100 gr fläsk
300 gr fläskkarré
200 gr högrev
150 gr kycklinglever
5 cl cognac
2 ägg
Timjan
Örtsalt
Vitlökspulver
Gröna oliver med pimento



Såhär gör du:
Du börjar med att mala ner fläsk, karré och högrev till köttfärs, ta en så smal sil som möjligt. Därefter bryner du levern i smör tillsammans med kryddorna. Lägg sedan levern i en bunke tillsammans med cognacen och låt det svalna. Hacka den i mindre bitar. Blanda köttfärsen med ägg, timjan och salt. Smöra en rak och avlång form. Tips är att lägga bakplåtspapper i botten så att den lossar lättare när det är dags för servering. Fyll formen med hälten av köttfärsen. Tryck sedan ner levern och oliverna i färsen, och fyll på med resten av färsen.
Grädda i ugnen på antingen ånga i en timme, eller med formen i vattenbad i en timme 140 grader.

Lycka till!


Små tips för att lyckas i köket

Kökseleven här! Jag har märkt, efter en tvåmånaderspraktik i kök på Cypern, att svenskar är utomordentligt bra på att laga mat. Inte ens kockar i andra delar av världen verkar ha någon aning om vad de pysslar med i köket. Självklart finns det fula fiskar i svenska storkök och restauranger också, men rent generellt vet vi svenskar vad vi gör i köket. Men det finns inget som säger att man inte kan lära sig ännu mer. Därför tänkte jag bara ge er lite tips på vad man kan tänka på i köket, för att lyckas ännu bättre!

  • Diska ALDRIG knivar eller redskap och skärbrädor i trä i diskmaskinen. Det är lättare, jag vet, men knivar blir slöa direkt av maskindisk. Och träredskapen blir slitna, och håller inte lika länge.
  • Läs igenom alla nya recept minst två gånger innan du börjar laga maten.
  • Använd grundrecept så ofta som möjligt. Buljonger, skyer och fonder är hur enkla som helst att göra själv, och maten blir godare då.
  • Våga prova på nya, lite mer komplicerade recept någon gång ibland. Det är oftast inte så svårt som du tror.
  • Var försiktig när du dubblar recept. Ofta behöver man inte dubbla starka kryddor, såsom vanilj, vitlök, mynta. Börja hellre med lite och häll i mer om det behöver.
  • Ska du servera kalla såser, t ex gjorda av yoghurt, creme fraiche eller gräddfil, får de mer smak om de får stå och dra sig över natten.
  • Vid trerätter är det bra att köra konceptet tung, lätt, tung eller lätt, tung, lätt. Alltså, är det en "maffig" varmrätt borde för- och efterrätten vara ganska lätt, och vice versa.
  • Försök variera färgerna på tallriken. Vit fisk med vit sås och potatis/ris ser ganska tråkigt ut.


Det var allt för den här gången. Men tveka inte att skicka ett mail eller en kommentar om det är något ni undrar över. Jag ska försöka svara så bra jag kan. Ha det fint!


En fin servettvikning

  • Du börjar med att att lägga servettkanten mot dig så att den blir en stående fyrkant.

  • Sedan så börjar du vika kanten uppåt och fortsätter sedan till andra kanten som ett dragspel


  • Sen när du vikt dragspelet till andra sidan så det blivit som ett smal remsa så rullar du ena kanten mot den andra och slutar på hälfen.

  • Sedan vänder du på den och försöker ställa den stadigt, så wips där har du din fina servett!

 

 

 


Knäck


Ingredienser:

176 g strösocker
200 g vispgrädde
280 g ljus sirap
50 g smör
1 dl rostade solroskärnor
1 dl rostade sesamfrön
1 dl rostade hackade mandlar
2 msk kakao
1 dl rostade pistagenötter
1 dl korinter
100 g hackad choklad

Gör såhär:

Blanda socker, grädde, sirap och smör. Koka utan till 125º, rör då och då. Rör ner smaksättning. Förvara svalt i burk med lock.

Lycka till!




Nu i juletider..


Janssons frestelse!

Operasångaren Per Adolf Janzon (1844-1889) skulle bjuda hem på middag men upptäckte sedan att han bara hade potatis, anjovis, grädde och lök hemma. Det var då han kom på gratängen som sedan kom att efterkallas efter honom. Janssons frestelse är en av dilikatesserna som vi brukar ha på våra julbord runt om i landet och därför tyckte jag att det var ett bra tillfälle för ett sådant recept.
 Lycka till!





3/4 kg fast potatis (8-10 st)
2 stora gula lökar 
1-2 askar ansjovisfiléer (à ca 100 g) eller 15 hela ansjovisar
3 dl grädde eller 1½ dl grädde och 1½ mjölk
2-3 msk ansjovisspad
1 msk ströbröd (välj glutenfritt vid glutenintolerans)
1-2 msk smör eller margarin 

Gör så här
Skala potatisen och skär den i fina strimlor.
Skölj den i kallt vatten och låt den rinna av väl.
Skala löken, skiva den tunt och fräs den ev i lite matfett.

Varva potatis, lök och ansjovis (den hela rensad och filead) i en smord ugnssäker form.
Potatis i botten och överst.
Häll över hälften av grädden eller gräddmjölken och 2-3 msk av ansjovisspadet i formen.
Strö på ströbröd och klicka matfett över.

Grädda i 200°C, ca 1 tim i nedre delen av ugnen.
Späd vid kanten med resten av grädden efter drygt halva tiden.
Servera med knäckebrödssmörgås med skivade tomater och gräslök.


Ischoklad

Till ca 60 st behöver du:
200 gr kokosfett
250 gr mörk choklad


Såhär gör du:
Smält kokosfettet i en kastrull. Hacka ner chokladen och häll i. Rör om ordentligt till chokladen smälter. Häll sedan smeten i små aluminiumformar.

TIPS!
Det är jättegott att tillsätta några droppar pepparmint, så får man mint-ischoklad.
Du behöver inte använda mörk choklad, pröva gärna blanda olika choklader.


Enkla mintkyssar

Här kommer ett väldigt enkelt recept på mintkyssar som jag hittade på ica.se, perfekt julgodis!

Till ca 50 st behöver du:
1 äggvita
5 droppar pepparmint
3 1/2 dl florsocker
50 gr mörk choklad
Såhär gör du:
Vispa äggvitan tills den blir fast. Blanda  pepparmint. Sikta ner florsockret och vispa tills massan blir smidig. Häll massan i en spritspåse och spritsa ut tunna plattor på ett bakplåtspapper. Låt dem torka i rumstemperatur under natten. Smält chokladen och spritsa en droppe över varje mintkyss.


Lycka till!


December och jul

Hejsan!

Nu är julmånaden i full gång och snart börjar det bli dags för julstök, bak och pyssel. Eftersom att den här bloggen inte bara handlar om mat så tänkte vi skriva lite jultips, och tips på maträtter och sådant. Så håll utkik!


RSS 2.0