Nu i juletider..


Janssons frestelse!

Operasångaren Per Adolf Janzon (1844-1889) skulle bjuda hem på middag men upptäckte sedan att han bara hade potatis, anjovis, grädde och lök hemma. Det var då han kom på gratängen som sedan kom att efterkallas efter honom. Janssons frestelse är en av dilikatesserna som vi brukar ha på våra julbord runt om i landet och därför tyckte jag att det var ett bra tillfälle för ett sådant recept.
 Lycka till!





3/4 kg fast potatis (8-10 st)
2 stora gula lökar 
1-2 askar ansjovisfiléer (à ca 100 g) eller 15 hela ansjovisar
3 dl grädde eller 1½ dl grädde och 1½ mjölk
2-3 msk ansjovisspad
1 msk ströbröd (välj glutenfritt vid glutenintolerans)
1-2 msk smör eller margarin 

Gör så här
Skala potatisen och skär den i fina strimlor.
Skölj den i kallt vatten och låt den rinna av väl.
Skala löken, skiva den tunt och fräs den ev i lite matfett.

Varva potatis, lök och ansjovis (den hela rensad och filead) i en smord ugnssäker form.
Potatis i botten och överst.
Häll över hälften av grädden eller gräddmjölken och 2-3 msk av ansjovisspadet i formen.
Strö på ströbröd och klicka matfett över.

Grädda i 200°C, ca 1 tim i nedre delen av ugnen.
Späd vid kanten med resten av grädden efter drygt halva tiden.
Servera med knäckebrödssmörgås med skivade tomater och gräslök.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0