Chokladcupcakes

Hej!
Nu ska ni få ett jättegott recept på cupcakes, som jag har tagit från kokboken "A piece of cake" av Leila Lindholm. Cupcakes är muffins med frosting (topping). I USA är det vanligt att man gör olika cupcakes istället för tårta på födelsedagskalasen. De är jättegoda, och man kan variera på många olika sätt. Men av mig ska ni få ett recept på cupcakes med chokladsmak.

Till 12 cupcakes behöver du:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 gr mörk choklad (helst över 70% kakao)

Chokladfrosting:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
100 g philadelphiaost
2 msk varmt kaffe

Såhär gör du:
Du börjar med att sätta ugnen på 175 grader. Sedan vispar du ägg, strösocker och vaniljsocker tills det blir riktigt fluffigt. Smält smöret, och blanda det med kaffet och gräddfilen, och häll sedan ner detta i äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt, och blanda försiktigt ner det i smeten. Smält chokladen i ett vattenbad, och blanda med resten av smeten.
Fyll muffinsformar till lite mer än hälften, och grädda i ugnen i ca 15 min. Använder du varmluftsugn så kan du sänka värmen till 150 grader, och håll då lite koll efter 10 min. När de är klara så lägger du dem på galler så att de svalnar.

Medan muffinsen gräddas blandar du ihop smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost. Blanda noggrannt! Häll sist i kaffet. Bred sedan frostingen över muffinsen när de har svalnat. Garnera gärna med något fint strössel.

Lycka till!


Roligt att veta !

När du går Hotel och restaurang så kan man få som en liten "arbetsskada". Som t.ex. när man går servering och är ute och äter så kommer man till ett bord där det är dukat helt fel så man blir lite galen och bara vill ändra allt men man låter bli för det är ohyffsat. Sen när servisen kommer och välkommnar en trevligt och så men när den kommer tillbaka och serverar från fel håll och sådant som en vanlig person inte tänker på alls så tycker man att det helt plötsligt blir en dålig restaurang. Visst att vi själva kanske inte är det bästa men när man lärt sig hur det skall vara så blir man bara lite kräsen.

Så nu hade jag tänkt att ni där hemma skulle få en liten del av att ha den så kallade "arbetsskadan"! Då börjar vi med att duka upp. man dukar med gaffeln på vänster sida och kniven på höger och brödassietten på vänster sida. sedan när det är förrättsbestik som ska ut då ställer man självklart samma som innan gaffeln på vänster och kniven på höger sida. Sen om det är soppa till förrätt så lägger man skeden på höger sida och man lägger alla förrättsbestik på utsidan av varmrättsbestiken eftersom man jobbar utefrån och inåt. Det är alltid en bra tankte ni ska ha med er om ni är ute och äter och det är hundra bestik på bordet. Utefrån och in! Sedan kan man lägga dessertbestiken uppe under glasen med skeden överst och skedens huvud pekar mot vänster och sedan gaffeln under och spettsarna pekar mot höger. Men jag väljer att gå ut med dessertbestiken istället och lägga dom som man lägger de andra bestiken gaffeln på vänster och skeden på höger. Sen så kör vi glasen då jobbar man från höger till vänster så då börjar man att duka med varmrättsglaset i mitten sedan förrättsglaset till höger av varmrättsglaset och till sist vattenglaset efter förrättsglaset. Sedan går man ut med dessertglaset för man skall ej ha mer än tre glas uppdukat förutom om det är en bankettdukning då kan man ha flera glas.




Sedan över till att servera. Man ska alltid servera mat från höger! Det finns två undantag och det är om det är fatservering då serverar man från vänster eftersom man ger maten med sin högra hand, sen om det är jätte trångt och det inte går att komma fram då säger man bara "ursäkta nu serverar jag från fel håll" eller något sådant trevligt. Sedan när man serverar dryck så häller man från höger om den personen man ska hälla upp till! Lika som med mat man ska ej stäcka sig över bordet för att ge tallriken eller hälla upp i glaset. Sedan kommer vi till att bjuda som fat serveringen. Direkt när du bjuder någonting som ex: bröd ska man bjuda från vänster! Så nu får ni någonting att tänka på nästa gång ni är ute och äter på en restaurang!



Serveringsgången för en servitör/servis!
  • Gästerna anländer
  • Dela ut menyerna till gästerna
  • Häll upp vatten
  • Ta beställning
  • Bjud Bröd från vänster
  • Servera dryck till förrätten från höger
  • Servera förrätt från höger
  • Duka av förrättstallrikarna från höger
  • Duka av vinglasen för förrätten
  • Duka upp eventuella vitvinsglas åt varmrätten om det ej redan är uppdukat.
  • Häll upp mer vatten
  • Servera vinet till varmrätten från höger
  • Bjud bröd från vänster
  • Servera varmrätt från höger
  • Duka av brödassiet om det ej önskas mer bröd
  • Duka av varmrättstallrikarna från höger
  • Ta bort salt och peppar och smör
  • Duka fram dessertvinglas från höger
  • Duka fram dessertbestick från höger
  • Duka fram kaffe/tekoppar från höger
  • Ställ fram mjölk/socker på bordet
  • Fyll på kaffe/te från höger
  • Servera vinet till desserten från höger
  • Servera desserten från höger
  • Duka av dessertglasen från höger
  • Gästerna går från bord
  • Duka av kaffe/tekoppar
  • Duka av dessertvinglasen
  • Städa bordet


RSS 2.0