Chokladcupcakes

Hej!
Nu ska ni få ett jättegott recept på cupcakes, som jag har tagit från kokboken "A piece of cake" av Leila Lindholm. Cupcakes är muffins med frosting (topping). I USA är det vanligt att man gör olika cupcakes istället för tårta på födelsedagskalasen. De är jättegoda, och man kan variera på många olika sätt. Men av mig ska ni få ett recept på cupcakes med chokladsmak.

Till 12 cupcakes behöver du:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 gr mörk choklad (helst över 70% kakao)

Chokladfrosting:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
100 g philadelphiaost
2 msk varmt kaffe

Såhär gör du:
Du börjar med att sätta ugnen på 175 grader. Sedan vispar du ägg, strösocker och vaniljsocker tills det blir riktigt fluffigt. Smält smöret, och blanda det med kaffet och gräddfilen, och häll sedan ner detta i äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt, och blanda försiktigt ner det i smeten. Smält chokladen i ett vattenbad, och blanda med resten av smeten.
Fyll muffinsformar till lite mer än hälften, och grädda i ugnen i ca 15 min. Använder du varmluftsugn så kan du sänka värmen till 150 grader, och håll då lite koll efter 10 min. När de är klara så lägger du dem på galler så att de svalnar.

Medan muffinsen gräddas blandar du ihop smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost. Blanda noggrannt! Häll sist i kaffet. Bred sedan frostingen över muffinsen när de har svalnat. Garnera gärna med något fint strössel.

Lycka till!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0